Bent u zich als ondernemer bewust van de cyberrisico’s?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ‘gewone’ diefstal de maatschappij jaarlijks 1 miljard euro kost. De schade die cybercriminaliteit kost is op jaarbasis maar liefst 10 miljard euro. Dit is een behoorlijk verschil en dat terwijl het aantal cyberaanvallen alleen maar zal stijgen de komende jaren. Zeker nu mensen meer thuiswerken vanwege de corona crisis en afhankelijk zijn van hun computeren internet, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit. In de eerste helft van 2020 is er zelfs een explosieve stijging van cybercriminaliteit. In mei 2020 waren er voor het eerst meer gevallen van cybercrime dan woninginbraken. Ondernemers zijn vooral bezig met ondernemen en denken vaak dat er niets bij ze te halen valt.

Bekijk hier een video gemaakt door Nationale Nederlanden over een slachtoffer van cybercriminaliteit.

Wat is cybercriminaliteit?

Er wordt gesproken van cybercriminaliteit of cybercrime als computers het doelwit zijn van criminele activiteiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van een Ddos-aanval. Een Ddos-aanval (dit staat voor Distributed Denial of Service) is een poging om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijk bereikbaar te maken voor klanten. Hiervoor wordt een botnet gebruikt. Een botnet is een groot netwerk van computers welke besmet zijn met malware. Al deze “besmette” computers staan onder controle van een botmaster. Deze botnets kunnen aangestuurd worden door een botmaster om ontzettend veel verkeer naar computer, computernetwerken of diensten te sturen, waardoor deze onbruikbaar worden.

Waarom loopt u als ondernemer ook risico?

Als ondernemer loopt uw bedrijf verschillende ICT-risico’s die een flinke financiële schade als gevolg kunnen hebben, maar natuurlijk ook imago-schade. Deze risico’s kunnen veroorzaakt worden door menselijke fouten of door cybercriminaliteit. U hebt als ondernemer bijvoorbeeld niet altijd invloed op welke software uw werknemers downloaden via het computernetwerk of op welke links/e-mails er wordt geklikt. Daarnaast kunt u uw onderneming nooit volledig beschermen tegen virussen of cyberaanvallen.

Wat kan een cyberverzekering betekenen voor u als ondernemer?

Een cyberverzekering helpt bij het beheersen en financieren van cyberrisico’s. Een normale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade bij cyberincidenten niet. Een cyberverzekering beschermt tegen de gevolgen van hacking, systeeminbraak,verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor schade bij anderen als gevolg van cybercriminaliteit, eigen schade (bijvoorbeeld kosten om imagoschade te herstellen) en omzetverlies. Verder biedt een cyberverzekering ook preventieadvies en professionals die u kunnen helpen mocht een cyberincident plaatsvinden.

Hoe sluit ik een cyberverzekering af?

U kunt bij Arie Bleeker Verzekeringen terecht voor advies op maat betreffende een cyberverzekering. Wij kunnen u verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij die het beste bij uw onderneming past en voor de scherpste premie. U kunt altijd bij ons terecht op het kantoor in Warmenhuizen voor meer informatie of neem contact met ons op via de telefoon (0226-391415) of e-mail (info@ariebleeker.nl).